Tunne vahvuutesi

Vahvuudet suuntaavat huomion siihen, missä olet parhaimmillasi. Vahvuuksien käyttäminen innostaa ja antaa energiaa. Vahvuuksia käyttämällä myös elämän ilo ja tyytyväisyys lisääntyvät. Omien vahvuuksien tunnistaminen ja käyttäminen siis kannattaa!

Meillä jokaisella on paljon vahvuuksia

Vahvuuksilla tarkoitetaan esimerkiksi sellaisia asioita kuin luovuus, sinnikkyys, ystävällisyys, kärsivällisyys tai huumorintaju. Vahvuudet kuvaavat ihmistä omimmillaan. Ne ovat meissä luonnostaan, ilman suuria ponnisteluja. Vaikka vahvuudet ovatkin varsin pysyviä, ne myös mukautuvat ja muuttuvat elämän eri tilanteissa. Niitä voi myös kehittää ja harjoittaa. Vahvuuksia tarkastellessa on hyvä pohtia millaisissa tilanteissa tai mitä tehdessäsi koet olevasi aidoimmillasi.  Entä millaisiin asioihin kiinnität luonnostaan huomiota? Mitä tämä mielestäsi kertoo vahvuuksistasi?

Kurkista vahvuusvarastoosi

Ensimmäinen askel vahvuuksien käyttöön on niiden tunnistaminen. Vahvuuksia voi etsiä tarkastelemalla asioita, joista saa energiaa ja joista innostuu helposti. Myös sellaiset asiat, jotka sujuvat hyvin tai jotka oppii nopeasti, vievät vahvuuksien äärelle. Vahvuuksia voi löytää myös tarkastelemalla elämänpolkua taaksepäin. Voi pohtia millaisista asioista on aina ollut kiinnostunut tai etsiä asioita, joihin uppoutui jo lapsena tai nuorena. Millaiset asiat sinä opit nopeasti entä mitkä sujuvat hyvin? Mitä elämänpolkusi kertoo vahvuuksistasi? Millaisia vahvuuksia olet käyttänyt tai kasvattanut elämäsi eri vaiheissa?

Käytä vahvuuksiasi joka päivä

Omien vahvuuksien käyttäminen arjessa on palkitsevaa, se antaa energiaa ja vahvistaa hyvinvointia. Jokaiseen päivään kannattaakin sisällyttää hetkiä, jolloin vahvuuksia voi käyttää omaksi ja myös toisten iloksi.

Tunnista siis tekeminen, josta nautit ja anna sille hieman enemmän huomiota ja aikaa. Lisäksi on hyvä pohtia voisinko käyttää vahvuuttani jotenkin uudella tavalla tai tilanteissa, joissa en ole niitä vielä kokeillut. Kokeilemalla voi oppia jotakin uutta niin itsestään kuin vahvuuksistaankin.

Vahvuusbongaus

Joskus vahvuuksia on jopa helpompi havaita toisesta ihmisestä kuin itsestä. Antamalla ja saamalla palautetta vahvistamme vahvuuksia – itsessä ja toisissamme. Millaisia vahvuuksia sinä löydät lähelläsi olevista ihmisistä? Nappasitko ystäväsi hyvänteosta – muista kertoa se hänelle!   Mistä sinä olet saanut hyvää palautetta? Millaisia vahvuuksia löydät muista, esimerkiksi lapsista, puolisosta, ystävistä tai naapurista? Miten annat heille näistä palautetta? Miltä palautteen antaminen sinusta tuntui?

Palaa edelliselle sivulle