Ajan taika -palsta

10.10.20

Se on pienestä kiinni

Ihmisen perusoikeuksiin kuuluu oikeus tulla kuulluksi ja kohdatuksi omissa asioissaan elämänkulkunsa kaikissa vaiheissa. Eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa tämä tapahtuu eri tavoin.

17.09.20

Älä katso peruutuspeiliin

Iloinen ryhmä varttuneita kanssaihmisiä on yhdessä. Meneillään on yhteinen lounas tai kahvittelu vanhojen kaverusten kesken.

12.08.20

Lukien – yksin ja yhdessä

Olemme eläneet poikkeuksellista aikaa tänä vuonna. Moni on varmaan ollut hämmentynyt ja moni tuntenut itsensä tavallista yksinäisemmäksi, kun läheistenkin tapaamiset ovat olleet tauolla.

01.06.20

Sanojen magiaa

Miksi vanhenemisen sanastossa on paljon masentavia sanoja? Miksi iän kertominen nolottaa, miksi sitä pitäisi hävetä? Uskon sanojen magiaan.

04.05.20

Mielen hyvinvoinnin taitopankki matkakumppanina

Kirjoittaja pohtii, mitä mielen hyvinvointi hänelle merkitsee, ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

23.03.20

Kaikki olemme yhtä – sinä ja minä, he ja me

Arkkiatri Risto Pelkonen kirjoittaa yhteisöllisyydestä, hyvästä elämästä ja korkean iän vetovoimasta.

02.03.20

Vahvuuksista voimaa

Elämänkokemus on kivijalka, johon pohjautuvat monet luonteenvahvuudet.

22.01.20

Mielihyvää metsästä

Oma suhteeni metsään muuttui joitakin vuosia sitten merkittävästi tilanteessa, jossa suvun metsien hoito tuli vastuulleni.

11.12.19

Peili

Katson peiliin. Siellä näkyy tutut, vanhan naisen kasvot.

14.11.19

Vahvistavat välisanat

Kun äitini kuoli, tiesin heti, minkä runon tarvitsen. Minulla ei ollut kyseistä runoa omassa hyllyssä, niinpä polkaisin kirjastoon. Luin runoa yhä uudelleen ja uudelleen.

21.10.19

Elämä on rikas kudelma

Kuinka vanha olet? Vai pitäisikö kysyä, miten olet vanha? Tavataan sanoa, että ikähän on vain numero. Ikä ei ole vain. Ja ikä ei ole numero. Se on monta elettyä päivää, monta elämystä, ajatusta, kohtaamista, kokemusta, iloa ja pettymystä.

27.08.19

Ystävyys

Katselen televisiosta rakkautta ja ystävyyttä käsittelevää ohjelmaa, jossa eri ikäiset kertovat kiintymyksestään perheenjäseniin, sukulaisiin, ystäviin.

17.06.19

Luovuuden lumo

Muistatko sen ihanan tunteen, jolloin teit asioita ilon ja innostuksen vallassa: posket punehtuen, silmät sädehtien ja sielu iloa tulvillaan? Ajantajukin katosi.

07.05.19

Kulje rohkeasti kohti huomista

Jo lapsena olin luontaisesti luova ja kekseliäs. Lauloin aina ja kirjoitin näytelmiä, joissa muut näyttelivät mukana. Nautin oppimisen ilosta ja kaikenlaisesta tekemisestä. Pelattiin palloa, hypättiin ruutua, hiihdettiin ja luisteltiin. Elettiin aikaa, jolloin keskinäinen yhteisöllisyys kantoi.

11.02.19

Omanarvontunne – tärkein voimavara

Itsetunto, omanarvontunne sekä ylpeyden tunteet ovat samaa sukujuurta, mutta ne näyttäytyvät eri tavoin. Kun ihmisellä on terve itsetunto tai hyvä omanarvontunne, se ei ”näy” vaan se on luonnollinen osa hänen persoonallisuuttaan.