Ajan taika -palsta

17.05.24

Matkakumppani

Kuuntelemisen taito on hyvän kohtaamisen ydin. Tämä kyky ei synny itsestään vaan vaatii harjoittelua. Keskittymällä toisen ihmisen tarinaan avoimin mielin ja kärsivällisesti, keskustelut saavat syvyyttä, johon ei päästä omaa tarinaa tuputtamalla.
11.12.23

Mielen taidot elämänmuutoksissa

Tasainen elämä ja arki voidaan rinnastaa hyvällä säällä purjehtimiseen. Tietää suunnan, mihin on menossa ja on turvallinen tunne hallinnasta. Pienet aallokot eivät muuta kurssia vaan keinuttavat mukavasti eteenpäin.
04.09.23

Elämänkokemuksen aarrearkku

Huhtikuun lopussa juhlin syksyllä 1973 lääketieteen opinnot Helsingin yliopistossa aloittaneiden kurssikavereitteni kanssa. Viisikymmentä vuotta erilaisia elämäntaipaleita oli takana päin. Jaoimme yhteisiä muistoja opiskeluvuosien varrelta ja kerroimme, mihin kaikkialle oma elämänpolku oli vienyt.
09.06.23

Puhe uusille ylioppilaille

Kesäkuun ensimmäisenä lauantaina koulujen juhlasaleissa lakitettiin uusia ylioppilaita. Minulla oli kunnia pitää onnittelupuhe Munkkiniemen lukion uusille ylioppilaille riemuylioppilaan roolissa eli samassa koulussa vuonna 1973 ylioppilaaksi kirjoittaneena. Koin, että tämä puhe on ehkä tähänastisista puheistani kaikista tärkein ja merkityksellisin.
30.01.23

Elämänilon jäljillä

Eläkkeelle jäätyäni sain aikaa pohtia elämääni. Putkivuodon ansiosta löysin muistolaatikon. Homeenhajuisesta päiväkirjastani luin nuoruuden haaveeni: ”Haluaisin suuremman sydämen, sellaisen, joka rakastaa kaikkia ihmisiä. Sellaisen, joka lämmöllään lievittää onnettomien hätää.”