30.06.2021

Musiikki on ihme

Violetti kukka nuottivihkon päällä.
“Rakkaus ei voi antaa käsitystä musiikista, musiikki kylläkin rakkaudesta. Vaan miksi erottaa ne toisistaan? Niistähän muodostuvat sielun siivet.” Noin luonnehti ranskalainen säveltäjä Hector Berlioz (1803–69) musiikin olemusta.

Japanilaisen uskomuksen mukaan ruokohuilun ääni voi ylittää jopa elämän ja kuoleman rajan. Ensimmäisestä vauvan rääkäisystä ihmisen viimeiseen hengenvetoon äänillä on merkitystä jokaiselle, vaikkemme sitä tiedostaisi. Elämä on toki mahdollista ilman kehtolauluja, tanssirytmejä tai häämusiikkia, mutta paljon köyhemmältä se tuntuisi.

Uskon, että musiikiksi järjestäytyneet äänet sisältävät aisteja virkistävää energiaa. Tutkimuksissa on todettu, että jopa syvästi dementoituneet voivat yltää hämmästyttäviin muistisuorituksiin laulaessaan virheettömästi heille rakkaita lauluja. Musiikista jääneet muistijäljet eivät pyyhkiydy, vaan niiden aivopoimuja virvoittava voima säilyy fyysisestä rappeutumisesta riippumatta.  Musiikki on ihme, joka uudistuu jatkuvasti mutta pysyy perusteiltaan muuttumattomana. Yhteiskunta voi vajota kaaokseen, mutta Bachin tai Beethovenin musiikki on aina yhtä järjestäytynyttä ja hallittua. Vaikka musiikki olisi kuinka traagista, voimme huokaista helpotuksesta – painajaiset ovat säveltäjän, eivät omiani.

Ikävuosien karttuessa on perin inhimillistä muistella omaa nuoruuttaan, jolloin hormonit hyrräsivät täysillä ja maailma tuntui tarjoavan rajoittamattomasti mahdollisuuksia. Kaikki ikäkaudet sisältävät kuitenkin ennestään tuntemattomia haasteita ja palkitsevia kokemuksia. Musiikin tarjonnan suhteen nykyaika on suorastaan tajuntaa räjäyttävä.  Maapallomme musiikkia on saatavana tuhannen viime vuoden ajalta   äänitteinä lähes ilmaiseksi netin pohjattomasta aarrearkusta. Elävää musiikkia on mahdollista kuulla paremmin esitettynä ja useammin kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa. Edes pandemia-ajan rajoitukset eivät ole estäneet striimauksia, joiden myötä jopa maailman merkittävimmät oopperatalot ja orkesterit ovat tulleet jokaiseen niistä kiinnostuneeseen kotiin.

Elämän kokonaisuutta ajatellen on ilmeistä, että nautittavaa musiikkia on määrällisesti ja laadullisesti yllin kyllin valittavaksi. Chileläisessä maljapuheessa toivotetaan usein läsnäolijoille rahaa, rakkautta ja musiikkia  sekä terveyttä, jotta ihmiset voivat nauttia edellä mainituista. Samoin ajatuksin tervehdin kaikkia lukijoita toivottaen hyvää kesää omaan makuun sopivien sävelten parissa.

Sellotaiteilija
Seppo Kimanen

 

Palaa edelliselle sivulle