01.12.2022

Elämää kirjojen maailmassa

avoinna oleva kirja
Kuluneen syksyn aikana olen tullut pohtineeksi kirjallisuuden merkitystä hyvälle arjelle ja mielen hyvinvoinnille.

Kesällä serkkuni lähetti minulle kirjan, jonka hän ajatteli sopivan juuri minulle. Se kertoi 75-vuotiaasta naisesta, joka poistui vanhainkodista, osti matkailuauton ja lähti kiertämään Ranskaa. Ystäväni Ruotsissa taas lähetti minulle kirjan pojan kovasta kasvutarinasta ja elämästä pienessä skotlantilaisessa kaivoskaupungissa. Sen jälkeen sain sisareltani teoksen kirjailijan ja kuvanveistäjän avioliitosta ja vaikeasta erosta. Ja toinen ystävä toi minulle vuosikymmeniä käsittävän omaelämänkerran.

Olipa mielenkiintoinen syksy – sain eläytyä monen ihmisen elämään. Paikat ja ajankohdat olivat erilaisia, päähenkilöt olivat eri ikäisiä, tarinat sisälsivät lyhyitä ja pitkiä kehityskaaria.

Kirja tarjoaa monelle merkitystä arkeen. Se voi avata tien toiseen maailmaan, lohduttaa, ärsyttää, herättää mielikuvitusta ja inspiraatiota.  Tämän olen tosin tiennyt, koska minulla on aina kirja yöpöydällä tai sohvan vieressä.

Tästä lukusyksystä teki erikoisen se, että tulin lukeneeksi kirjoja, joita en ollut itse valinnut. Ne tuotiin minulle – yllättäen ja pyytämättä. En tiedä, olisinko itse valinnut juuri nämä neljä kirjaa. Yleensä tiedän, millaisista kirjoista pidän ja valitsen sen mukaan. Saamani kirjat olivat kuitenkin kaikki lukemisen arvoisia, jokainen omalla tavallaan.

Jos aina vain valitsee omien suosikkikirjailijoiden teoksia ja pysyy samoissa kirjallisuusgenreissä, jää helposti jumiin omalle mukavuusalueelle, vaikka kirjat olisivatkin hyviä. Välillä kannattaa tarttua toisen henkilön valitsemaan kirjaan. Se saattaa tarjota yllättäviä ilon hetkiä arkeen ja jopa erilaisia epämukavaltakin tuntuvia näkökulmia. Oma mieli ja ajattelu saavat näin uusia ulottuvuuksia ja haasteita – ehkä joskus myös uusia hyvinvoinnin lähteitä.

Anneli Sarvimäki, ikäfilosofi

Palaa edelliselle sivulle