Myötätunnosta mielenrauhaa

Kohtaa itsesi kuin paras ystäväsi

Useimmat ihmiset osaavat pitää huolta toisista tarpeen tullen. Myös omasta hyvinvoinnistamme voimme huolehtia samalla tavalla. Myötätuntoista suhtautumista itseä kohtaan tarvitaan erityisesti silloin, kun kaipaamme ymmärrystä, lohdutusta tai rohkaisua. Vaikeuksia kohdatessa kannattaa myös muistaa, että meillä kaikilla on samankaltaisia kokemuksia ja tarpeita. Joskus tämä unohtuu, ja koemme jäävämme yksin. Mitä rauhoittavaa tai kannustavaa voit sanoa itsellesi tai tehdä hankalina hetkinä? Miten pidät itsestäsi hyvää huolta?

Vaihtoehtoja vatvomiselle

Kuljetamme usein mukanamme tarpeetonta. Mielessä pyörii helposti sellaisia ajatuksia ja huolia, joista voisi päästää irti. Tunnistatko, millaisia asioita murehdit tai jäät vatvomaan? Omia ajatuksia ja tunteita havaitsee selkeämmin, kun välillä pysähtyy tarkoituksellisesti hetkeksi. Silloin alkaa huomata, kuinka ajatukset ja tunteet tulevat ja menevät. Mielessään voi sanoa: ”nyt on näin”. Irti päästämisen ja hyväksymisen taito kasvaa harjoittelemalla. Mieleen tulee enemmän tilaa myönteisyydelle ja olo kevenee.

Hengitä syvään ja muita tapoja pieniin pysähdyksiin

Ajatusten pyörittelyn vastapainoksi kannattaa silloin tällöin pysähtyä tietoisesti. Pysähdys auttaa tunnistamaan, mitä itselle kuuluu ja mitä tarvitsee jaksaakseen. Hengityksen avulla voi lähes missä tahansa paikassa tai tilanteessa tuoda rauhan tunnetta kehoon. Anna muutaman uloshengityksen muodostua pitkäksi helpotuksen huokaukseksi, ja sitten voit vain antaa huomion levätä luonnollisessa hengityksen rytmissä. Tyynnyttävää on myös huomion siirtäminen ajatuksista kehoon, vaikkapa jalkapohjien tai käsien tuntemuksiin. Ympäristön havainnoiminen eri aisteilla toimii samoin: keskity siihen mitä näet, kuulet, kosketat, haistat tai maistat.

Myötätuntoista mieltä voi vahvistaa

Meillä kaikilla on tarve saada kokea rauhaa ja turvaa sekä tuntea välittämistä ja yhteenkuuluvuutta.  Tarpeisiin voi vastata myös yksinkertaisin keinoin itse. Kannustavat ja ystävälliset sanat tuovat tukea. Rauhoittava koskettaminen ja mukavat mielikuvat voivat myös auttaa. Hankalan tuntemuksen voi mielessään kietoa lämpimään ja pehmeään huopaan tai tuoda mieleen lämmittävän muiston. Arjen keskellä voi huomata, että tarvitsee tauon tai rentouttavan hetken. Palautuminen kuormituksesta tai vaikeasta kokemuksesta ei tapahdu vasta ”sitten joskus” vaan voit suoda itsellesi hetken huolenpitoa myös kaiken keskellä. Millainen oleminen tai tekeminen tuo sinulle mielenrauhaa tai jotain muuta, mitä tarvitset?

Tankkaa hyvää

Pienten hyvien asioiden äärellä kannattaa viipyillä. Päivän mittaan voit keräillä myönteisiä kokemuksia siten, että pysähdyt toviksi huomaamaan kaunista yksityiskohtaa tai tilannetta. Myönteisyyttä vahvistavat asiat imeytyvät ja vaikuttavat tällöin ”mielen vitamiineina”.

Ihmisinä olemme koko ajan matkalla ja keskeneräisiä. Samalla meissä on vahvuuksia, taitoja ja ominaisuuksia, joista voimme olla iloisia ja ylpeitä ja arvostaa niitä.  Arvostus saa katsomaan itseä ystävällisin silmin.

Palaa edelliselle sivulle