08.11.2021

Eläkeläisyys – mielen vapautta

Tammen lehtiä syksyllä. Punaisia lehtiä puussa.
"Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille, ja mielen vapaus ja mielen vapaus” (Vexi Salmi)

Oletko jäämässä tai juuri jäänyt eläkkeelle? Onnittelut, on alkamassa mielenkiintoinen vaihe!

Nyt on aikaa ja tilaa toteuttaa unelmia ja unelmoida uusistakin asioista. Mitä jouduit työvuosien kiireessä panemaan sivuun? Unelmasi saattoi olla kotona olosta nauttiminen hyvän kirjan tai musiikin kanssa. Ehkä olisit käynyt mielelläsi teatterissa ja konserteissa, mutta et vain työelämän ohessa ehtinyt. Tahtoisitko liittyä harrastajateatteriin, kuoroon tai kirjoittaa romaanin, opiskella tähtitiedettä tai kieliä? Aikuisoppilaitokset tarjoavat kursseja huonekalujen entisöinnistä liikuntaan. Kiinnostavatko lapsuudenmaisemat tai uudet kulmakunnat kotomaasta tai kaukomailta? Haluatko kokeilla jotain aivan uutta, ehkä hullulta tuntuvaa?

Veikö työ liikaa aikaa ja voimavaroja parisuhteelta ja vanhemmuudesta? Tuntuiko, että yhteiselämä puolison kanssa ja lasten tärkeät lapsuusvuodet vilahtivat ohi? Nyt voit antaa aikaa puolisolle. Saattaa olla tarpeellista tutustua elämänkumppaniin uudelleen nyt, kun olette ison osan vuorokaudesta yhdessä. Voit hoitaa lapsenlapsiasi omat voimavarasi ja tarpeesi huomioiden sekä osoittaa kiinnostusta heidän arkeensa, kouluunsa ja harrastuksiinsa. Elleivät aikuiset lapsesi aina muistakaan kiittää, voit kuitenkin ajatella olevasi itse saamapuolella. Jos omia lapsenlapsia ei ole, ehkä kummilapsesi, ystäviesi tai naapurin lapset ovat niitä, joille voit olla avuksi tai joiden kanssa voit jakaa ajatuksiasi ja saada virikkeitä.

Älä pelkää ottaa yhteyttä vanhoihin ystäviin tai serkkuihin. Uskon, että useimmat heistä ilahtuvat yhteydenotosta. Ajatteletko, että tässä iässä on vaikeaa saada uusia ystäviä? Vaikka uusia henkiystäviä ei tulisikaan, ovat hyvät tuttavatkin kullanarvoisia. Tärkeintä on, ettet jää yksin kotiin murehtimaan.

Murehtimaan? Tuttu päivärutiini on nyt kiistatta mennyt, ja monenlaisista työkavereista pitää luopua. Työn tuoma merkityksellisyys on arjesta kadonnut. Jos identiteettisi rakentui pitkälti työn varaan, olet luopumassa paljosta, se on tosiasia. Sinulla on oikeus surra tätä menetystä, älä kuitenkaan juutu suruun vaan hae tarvittaessa apua.

Ethän kanna eläkkeen nauttimisesta huonoa omaatuntoa, olet antanut yhteiskunnalle panoksesi vuosikymmenten työrupeamalla. Nauti hyvällä omallatunnolla vapaudesta ja käytä tarvitsemiasi yhteiskunnan palveluja. Vähitellen voit huomata, miten mukava tämä elämänvaihe on. Ei tarvitse enää työntyä aamuvarhaisella räntäsateeseen eikä ruuhkabussiin. Ei herätä aamuyöllä miettimään huomisen työpäivän ongelmia. Nyt voit alkaa toteuttaa unelmia askel kerrallaan. Ei kannata elää ”sitten kun” –elämää, emmehän tiedä, kuinka pitkään saamme elää ja millaisessa kunnossa.

Mielen vapautta on sekin, ettei tarvitse edustaa työpaikkaa tai muutakaan viiteryhmää. Voit tuoda esille omia arvojasi vaikkapa osallistumalla keskusteluun sosiaalisessa mediassa tai yleisönosastolla. Tai osallistua vapaaehtoistyöhön.

Elämä jatkuu. Olet edelleen sama ihminen, jolla on lupa haaveilla, oppia hetkessä elämisen tärkeää taitoa.

Eläköitymisen eri vaiheista sinua tervehtien,

Helena Hiila-O´Brien, Ritva Jakku-Sihvonen ja Leea Paija

 

Palaa edelliselle sivulle